INDUSTRY DAY 16 MEI

The Big(ger) Picture

 De Kunstroute bestaat 25 jaar! Reden om aandacht te besteden aan het (Leids) kunstenaarschap anno 2019.

Na een korte inleiding over 25 jaar Kunstroute Leiden en de plannen voor dit jaar, zoomen we in en uit op zaken die van belang zijn voor kunstenaars in deze stad.

De inkomenspositie van kunstenaars is zwak, zo blijkt uit meerdere, onlangs gepubliceerde, onderzoeken. Niet alleen in Leiden is dat reden tot zorg, ook landelijk wordt hard gewerkt om die positie te verbeteren. Yvonne Grootenboer vertelt over de laatste ontwikkelingen. Vanuit Platform BK werkt zij aan een betere waardering van de beeldende kunst en een sterkere positie van iedereen die binnen de sector werkzaam is.

Stijn Belle is fotograaf en doet vanuit zijn werk recht aan het thema van de middag The Big(ger) Picture.

In aanloop naar 2022, het jaar waarin Leiden zich European City of Science mag noemen en Museum De Lakenhal een grote tentoonstelling rondom Kunst en Wetenschap zal organiseren, houdt kunsthistoricus Michael van Hoogenhuyze een lezing over ontmoetingen tussen kunst, wetenschap en ambacht, met de stad Leiden als bron en klimaat voor nieuwe ideeën. Hij gaat op zoek naar mogelijke nieuwe verhoudingen. Aansluitend licht Lara Ummels haar functie als kennismakelaar toe. Wat kunnen kunstenaars wat haar betreft betekenen in ‘de stad als lab’?

Programma Industry Day – 16 mei (12.30 – 15.30 uur)

ð        12.00 – 12.30 uur Inloop met koffie

ð        12.30 – 12.45 uur Welkom en Inleiding door Resi van der Ploeg, projectleider Kunstroute Leiden.

ð        12.45 - 13.15 uur: Yvonne Grootenboer , beeldend kunstenaar en mede-oprichter van Platform BK, gaat in op de arbeidsmarktpositie van kunstenaars in Nederland en de Fair Practice Code die onlangs ontwikkeld is.

ð        13.15 – 14.00 fotograaf Stijn Belle vertelt over zijn werk en maakt op magische wijze met alle aanwezigen de grootste selfie ter wereld.

ð        14.00 – 14.15 pauze

ð        14.15 – 15.00 Michael van Hoogenhuyze lezing: Leiden, stad tussen kunnen en weten.

ð        15.00 – 15.30 Lara Ummels in gesprek met de aanwezigen over Leiden als kennisstad waarin kunst een rol heeft.

Opening Beelden In Leiden om 16 uur in de Hooglandse Kerk

Kosten zijn € 5,- per persoon, contant te betalen aan de kassa. Graag aanmelden vóór 12 mei via kunstroute@lakenhal.nl. De middag vindt plaats in Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden.

Sprekers:

Stijn Belle

https://www.stijnbelle.nl/

Stijn Belle is een Nederlandse fotograaf. Hij studeerde cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam in 2018. Met zijn fotografie verkent hij sterfelijkheid, de angst voor de dood en de dood als gegeven. Daarnaast verdiept hij zich in de technische aspecten van de fotografie en bouwt bijzondere camera’s vanuit de basisprincipes van het medium.

 

Michael van Hoogenhuyze

https://muzischdenken.wordpress.com/author/michaelvanhoogenhuyze/

Michael van Hoogenhuyze is werkzaam als kunsthistoricus en kunsttheoreticus. Hij studeerde aan de Universiteit Leiden en is kenner van de Leidse (kunst)geschiedenis. Hij is meer dan 25 jaar actief geweest in het kunstonderwijs waarvan lange tijd op de Koninklijke Academie van beeldende Kunsten in Den Haag. Hij adviseert kunstenaars, theatermakers en muzikanten en schreef o.a. Het Muzisch Denken, een boek over kunst als denkmethode.

 

Lara Ummels

https://www.leidensciencecity.nl/laraummels/

Lara Ummels treedt op als Kennismakelaar in Leiden. Zij verenigt de gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De Kennismakelaar is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van ‘Leiden Kennisstad’, wat een samenwerkingsovereenkomst is van deze stadspartijen. Ummels vormt niet alleen de connectie tussen deze stadspartijen, maar zij vertegenwoordigt ook deze vier instellingen.

 

Yvonne Grootenboer

https://www.platformbk.nl/over-platform-bk/bestuur-en-medewerkers/

Yvonne Grootenboer werkt vanuit Amsterdam als zelfstandig curator, adviseur, gastdocent, redacteur en manager aan projecten en bedrijfsvoering van beeldend kunstenaars, sociaal culturele initiatieven en kunstinstellingen. Haar achtergrond als maker (o.a. deelnemer De Ateliers) versterkt haar rol in de processen die leiden tot producten als tentoonstellingen, evenementen, educatieve programma's, publicaties, video's en websites. Haar opdrachtgevers in de afgelopen zes jaar waren onder andere de Appel arts centre te Amsterdam, Marres huis voor hedendaagse cultuur te Maastricht, Artez hogeschool voor de kunsten te Zwolle, ABNAMRO kunstcollectie, Rijksakademie en HIVOS. Ze werkte met kunstenaars als Feiko Beckers, Frank Koolen, Eric Giraudet de Boudemange, Monira Al-Qadiri, Katja Mater, Henk Schut, Krijn de Koning en Julieta Garcia Vazquez. Ze is momenteel curator in de adviescommissie van GET LOST - art route en redactielid in het bestuur van de Kijkclub. Tevens is ze co-oprichter van Platform Beeldende Kunst en zet ze zich in voor de ontwikkeling van de Fair Practice Code.< Ga terug

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
kunstroute@lakenhal.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje