SCHOLENPROJECT 2018

Heden - Verleden

Rondom de jaarlijkse Kunstroute wordt traditiegetrouw een project georganiseerd voor de groepen 7/8 van de Leidse basisscholen.
Het project vindt nu plaats in de periode tussen maandag 3 september en woensdag 19 september 2018.
Scholen kunnen zich inschrijven door voor 20 juni 2018 een email te sturen naar Lydia Vermond via boekingen@lakenhal.nl (zie voor meer informatie over de aanmelding de alinea aan het eind van dit bericht).

Heden en Verleden
'Ooit was ons verleden iemands toekomst’…dat is een zin om even over na te denken.
Het is de kern van het thema van het Kunstroute Scholenproject 2018. De lesbrief met powerpoint presentatie behandelt verschillende manieren waarop je kunt kijken naar de geschiedenis en wat de betekenis daarvan is op ons leven. Dat  we kunnen leren van de geschiedenis is algemeen bekend, maar hoe we het zo kunnen doen dat het doordringt, dat het onze interesse opwekt op een manier waardoor we tot nieuwe inzichten komen dat is een mooie uitdaging voor iedereen.

Steeds meer musea tonen oudere voorwerpen uit de collectie in combinatie met hedendaagse (kunst)voorwerpen om bezoekers zo een nieuwe invalshoek te bieden. Om verbanden te leggen die aandacht vragen, waardoor bezoekers hopelijk tot meer begrip komen. Maar ook het centrum van Leiden zit vol met opvallende combinaties van heden en verleden. Tijdens de rondleiding worden de leerlingen langs plekken geleid waar heden en verleden elkaar treffen. Soms botsend, soms in harmonie, maar altijd een verhaal vertellend over de stad en de mensen die erin leven en hebben geleefd.

Tijdens de workshop zullen heden en verleden worden verbonden en verbeeld op het atelier van een kunstenaar die het thema op geheel eigen wijze uitwerkt.

De lesbrief en rondleiding bij deze culturele activiteit sluiten ook aan bij diverse thema’s die in de geschiedenis- en maatschappijlessen voorkomen.

Het project bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1
De school krijgt een lesbrief met informatie over het thema Heden en Verleden.
Deze informatie moet in de eerste twee weken na de zomervakantie behandeld worden.

De lesbrief bestaat uit een handleiding met informatie voor de leerkracht en een ondersteunende powerpoint-presentatie.

Stap 2
De leerlingen krijgen een rondleiding van ongeveer 45 minuten door een deel van de stad waarin de eerder besproken theorie tot leven komt. De rondleidingen worden gegeven door museumdocenten van Museum De Lakenhal.

Stap 3
De leerlingen gaan na de stadswandeling aansluitend naar het atelier van een kunstenaar en maken daar in ongeveer een uur een kunstwerk rond het thema Heden en Verleden.

Stap 4
De resultaten gaan mee naar school en kunnen daar worden getoond.

Aanmelden

U kunt uw klas(sen) aanmelden door voor 20 juni a.s. (let op: beperkt aantal plaatsen, kan vol raken) een mail te sturen naar boekingen@lakenhal.nl. Graag de gegevens over de groepsgrootte en de contactpersoon vermelden. Er wordt dan zo snel mogelijk contact opgenomen om een geschikte datum te vinden voor de rondleiding en de workshop. Het gaat om de periode tussen 3 en 19 september en er zijn 3 tijdblokken van ongeveer 2,5 uur per dag (behalve op woensdag) .
De kosten bedragen € 65,00 per klas. Afhankelijk van de grootte wordt de groep in tweeën gesplitst bij de rondleidingen en workshops (o.a. in verband met de beperkte ruimte in de ateliers). De prijs blijft € 65,00, ook bij splitsing van de groep.

 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Hiervoor kunt u ons mailen of bellen.

Voor vragen over het scholenproject kunt u terecht bij Lydia Vermond op boekingen@lakenhal.nl

Kunstroute Leiden wordt elk jaar door Museum De Lakenhal georganiseerd. De organisatie en uitvoering van dit project is in handen van projectleider Resi van der Ploeg www.kunstrouteleiden.nl
 

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
kunstroute@lakenhal.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje