SCHOLENPROJECT 2019

The Big(ger) Picture

Rondom de jaarlijkse Kunstroute wordt traditiegetrouw een project georganiseerd voor de groepen 7/8 van de Leidse basisscholen. Na een sluiting van bijna drie jaar, wegens verbouwing en uitbreiding, kunnen de rondleidingen dit jaar weer plaatsvinden in het museum!

The Big(ger) Picture
Het thema van het Kunstroute Scholenproject 2019 is The Big(ger) Picture.

Kinderen uit groep 7/8 van de basisschool behoren tot de eerste generatie mensen waarvan beide ouders een smartphone bezaten toen hun kinderen werden geboren. Ze zijn opgegroeid met internet en daarmee ook met een groeiend aantal beelden per dag. Ze worden vroeg geconfronteerd met indrukken uit de hele wereld en krijgen te maken met nepnieuws. Hoe ging dat vroeger eigenlijk? Welke beelden bereikten een kind uit bijvoorbeeld de 17e of 18e eeuw? En op welke manier kreeg het kind die beelden te zien? Door wie werden die beelden gemaakt? En zaten daar ook beelden tussen die een loopje namen met de werkelijkheid?
De lesbrief met PowerPointpresentatie schetst kort een geschiedenis van de beeldconsumptie, van schilderkunst tot bewegend beeld. Daarbij zal relatief veel aandacht zijn voor de fotografie.
Uiteindelijk wordt er niet alleen gekeken naar wat er op het beeld afspeelt of hoe dit is gemaakt, maar ook de context: The Bigger Picture. Op deze manier moedigt de lesbrief aan om bewust te zijn van de beeldconsumptie en van The Bigger Picture. 

De rondleiding in het museum zal langs een aantal kunstobjecten uit de vaste collectie gaan die een invulling geven aan het thema The Bigger Picture. Daarnaast worden ook de twee tijdelijke fototentoonstellingen in de nieuwe zalen van het museum door de leerlingen bezocht.

Atelier
Tijdens de workshop zal op het atelier van een kunstenaar op eigen manier een inbreng gegeven worden op het thema.

Het project bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1
De school krijgt een lesbrief met informatie over het thema The Big(ger) Picture. Deze informatie moet behandeld worden in de eerste schoolweek na de zomervakantie. De lesbrief bestaat uit een handleiding met informatie voor de leerkracht en een ondersteunende PowerPoint presentatie.

Stap 2
De leerlingen krijgen een rondleiding van ongeveer 45 minuten door een deel van het museum waarin de eerder besproken theorie tot leven komt. De rondleidingen worden gegeven door museumdocenten van Museum De Lakenhal.

Stap 3
De leerlingen gaan na het bezoek aan het museum aansluitend naar het atelier van een kunstenaar en maken daar in ongeveer een uur een kunstwerk rond het thema The Big(ger) Picture.

Stap 4
De resultaten gaan mee naar school en kunnen daar worden getoond.

 

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Hiervoor kunt u ons mailen of bellen.

Voor vragen over het scholenproject kunt u terecht bij Lydia Vermond op boekingen@lakenhal.nl

Kunstroute Leiden wordt elk jaar door Museum De Lakenhal georganiseerd. De organisatie en uitvoering van dit project is in handen van projectleider Resi van der Ploeg en stagiaire Deirdre Arps.
www.kunstrouteleiden.nl

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
kunstroute@lakenhal.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje